علم بازاریابی بر پایه تئوری های آن استوار است . زیرا تئوری ها به الگو ها تبدیل شده و سپس الگو ها جنبه کاربردی پیدا می کنند. برای درک و ارزیابی سریع و دقیق این مفاهیم تئوری های متنوع و متکثر بازاریابی باید آنها راطبقه بندی کرد. تئوری های بازاریابی را می توان به صورت های تاریخی، موضوعی، نگرشی، منطقی و فلسفی دسته بندی نمود. دسته بندی تاریخی تئوری های بازاریابی از طریق مطالعه تاریخ عقاید بازاریابی و سیری در تکامل و تحول آنها حاصل می شود. این تئوری ها را می توان به صورت موضوعی و تحت عنوان مکاتب دوازده گانه بازاریابی دسته بندی و معرفی کرد. هم چنین از منظری دیگر می توان به این تئوری ها از چهار دیدیگاه اصلی نگریست. این چهار دیدگاه از دو نقطه مرجع استراتژیک و یا منظق یا بعد حاصل می شوند:
بعد اول: دیدگاه های مختلف بر مبنای طیفی از بعد اقتصادی و غیر اقتصادی بودن قابل شناسایی هستند. این منطق یا بعد، ناضر بع فلسفه علم(معرفت شناسی) و طیف اثبات گرایی و ضد اثبات گرایی است.
بعد دوم: از طرف دیگر می توان دیدگاه های مختلف بازاریابی را بر مبنای طیفی از تعاملی بودن و غیر تعاملی بودن نیز تقسیم کرد. این منظق یا بعد ناظر به فلسفه عالم (انسان شناسی) و طیف اراده گرایی و جبرگرایی است.
براساس ایم دو بعد ، ماتریسی حاصل می شود که می توان دیدگاه ها، مکاتب و تئوری های بازاریابی را در آن جانمایی کرد.
در مطالب آینده این چهار دیدگاه و مکاتب دوازده گانه را به تفصیل بررسی خواهیم کرد.
منبع:
تئوری بازاریابی : ارزیابی و تکامل
نویسسنده: جاگدیش ان شت، دیوید ام گاردنر، دنیس ای گرت
ترجمه: دکتر سید محمد اعرابی، دکتر محمد آزادی
فرمودید که بقیه دیدگاه ها و مکاتب ۱۲ گانه به تفصیل می نویسید خوب از این تاریخ که خیلی گذشته چرا ادامه رو نمی زارید
سلام به دلیل برخی مشغله کمی به تاخیر افتاد، ان شالله به زودی سایت به روز می شود. و مطالب به صورت پیوسته نوشته خواهد شد. با سپاس از توجه شما